Jaké se vaří pivo na Mostecku? Ochutnejte!
O historii pivovarnictví na Mostecku
Právo vařit pivo mělo královské město Most už od středověku. Udělil mu ho v roce 1273 panovník Přemysl Otakar II. a jeho výroba tehdy patřila mezi přední městské výsady. V téměř dvoukilometrovém obvodu byl dokonce v té době vydán zákaz dalšího vaření piva a všechny místní hostince směly čepovat jen ve zdejším pivovaru vyrobený zlatavý mok. V roce 1902 pivovar již patřil k největším v Čechách a pivo se v něm vařilo nepřetržitě až do roku 1988. Po druhé světové válce začal pivovar znovu s výrobou a dokonce ji i rozšířil. Do svého sortimentu totiž zařadil nealkoholické nápoje.
Po rozhodnutí o likvidaci starého města se vystavěl nový pivovar v Sedleci. Výroba několika druhů piv a velkého množství nealkoholických nápojů trvala až do roku 1998, kdy se pivovar natrvalo uzavřel. Mostečtí pivaři, obchodníci a hospodští se shodli na tom, že je škoda, že město přišlo o svůj pivovar. Naštěstí tomu však nebylo navždy a pivovarnictví si na Mostecko přeci jen našlo svou cestu.
Minipivovar Mostecký Kahan
Na tradici vaření piva ve starém Mostě navazuje minipivovar Mostecký Kahan. Vybudován byl v listopadu roku 2009 a naleznete ho v budově mosteckého kina Kosmos. Při návštěvě na Vás dýchne příjemná atmosféra a uvnitř samozřejmě narazíte na velkokapacitní pivní tanky, v nichž je pivo skladováno. Překvapením pro někoho může být i varna, která je umístěná návštěvníkům restaurace přímo na očích.
Ve vnitřních prostorách se ale nenachází pouze pivovar, je zde i restaurace s terasou a dětským koutkem. Nabídka restaurace se zaměřuje na pokrmy, ke kterým pivo zkrátka patří. Jak již bylo zmíněno, přímo v prostoru restaurace je umístěna varna. A není tomu jen tak, její lokace je záměrná. Při konzumaci dobrého jídla spolu s pivem totiž můžete sledovat, jak se to pivo, které si zrovna vychutnáváte, připravuje.
Co najdete na čepu
Milovníci zlatavého moku potěší stálá nabídka tří dvanáctistupňových piv. Těmi jsou světlý, polotmavý a tmavý ležák. Samozřejmostí jsou ale i pivní speciály. Střídají se zde různé druhy jako jsou pšeničné, nakuřované, mnichovské pivo, IPA a další. Zvláště v létě naleznete v nabídce i ovocná piva, například malinu, višeň či borůvku. A jelikož se jedná o mostecký pivovar, tak jsou názvy jednotlivých piv tomu uzpůsobeny. Objednat si zde můžete pivo s názvem Magistr Edward Kelley či Zdař Bůh!
Prohlédněte si Minipivovar Mostecký Kahan
Zájemci o důkladnější poznání pivovaru a toho, jak se vlastně pivo v takovém minipivovaru vaří, mohou využít možnosti prohlídky s výkladem. Místní sládek Vás provede celým pivovarem, takže budete moci nahlédnout do jeho „zákulisí“. Během prohlídky se seznámíte s procesem výroby piva a dozvíte se spoustu zajímavých informací. Samozřejmostí je i ochutnávka piva přímo z tanku.
V případě zájmu je nutné prohlídky rezervovat minimálně týden předem. Přijít si projít pivovar se sládkem můžete od pondělí do pátku od 11:00 do 16:00 hodin. Máte možnost domluvit si i jiný termín, avšak zde záleží na pracovním vytížení sládka.
Více o historii pivovarnictví, původu chmele a současném pivovaru, včetně současného jídelního lístku, se dozvíte na webových stránkách minipivovaru.